-
Politikerne på Christiansborg har fået præcis det forsvar, som de ønskede
Forudsætningen for at genopbygge Forsvaret er ikke til stede, og ansvaret ligger hos politikerne på Christiansborg. De har på mange måder fået præcis det forsvar, som de ønskede sig, da de gennem årene skabte det system, som vi har i dag. I medierne kan man ofte høre politikere og journalister kritisere ”Forsvaret” for den ene…
-
Der er ingen militær trussel mod Danmark i dag – men det kan der komme i morgen
Forsvarets Efterretningstjeneste har formentligt ret i, at der ikke er nogen direkte militær trussel mod Danmark i dag. Men efterretningstjenester tager nogle gange fejl, og det er svært at forestille sig en krig mellem Nato og Rusland, hvor Danmark ikke også bliver et militært mål, skriver Alexander With. I forsvarsdebatten bliver det ofte gentaget, at der…
-
Forsvarets krise er større end du tror
Mens krigen raser i Ukraine, mangler det danske forsvar mandskab, materiel og ammunition. Situationen er langt hen ad vejen et bevidst valg, foretaget af politikere og effektivt implementeret af Forsvaret. Skal Forsvaret igen blive kampdygtigt, kræver det et opgør med såvel styringslogik som debatkultur. Aldrig mere en 9. april. Under den parole genopbyggede Danmark sine…
-
Putin skulle have lyttet til krigshistorien – og det skulle Vesten også
”Magthavere har alle dage startet unødvendige og irrationelle krige, og der er intet nyt i fejlslagne strategier og beslutninger truffet på forkerte præmisser. Overraskelse – at krige hverken starter, forløber og slutter, som man regner med – er et konstant fænomen i krigshistorien.” Mange af Putins fejl i Ukrainekrigen skyldes, at han ikke har lært…
-
Den næste storkrig skal føres med det materiel, man allerede har på hylden
I modsætning til for eksempel Anden Verdenskrig, hvor det meste af krigsmateriellet blev produceret og enheder trænet efter krigen var gået i gang, vil det i den næste store krig ikke være muligt at producere det avancerede krigsmateriel man skal bruge eller træne soldater til at anvende det. Man vil derfor være nødsaget til at…
-
Militære ledere bør uddelegere mere ansvar til førerne på slagmarken
BLOG: Militære ledere har i dag mulighed for at dirigere enheder over store afstande baseret på omfangsrige rapporter og informationer leveret i real time. Men med teknologiske muligheder følger samtidig risikoen for at glemme krigens friktion. Den erkendes fortsat bedst af soldater og officerer tæt på slaget, skriver kaptajn Alexander With, som i dette historiske oprids…
-
Boganmeldelse: The Age of Airpower
Forfatter: Martin van Creveld. Titel: The Age of Airpower. Forlag: Public Affairs. Udgivelsesår: 2011. Anmelder: Alexander With. Kaptajn i Hæren og cand.soc. fra Center for War Studies, Syddansk Universitet. Rating: 4 I bogen ’The Age of Airpower’ fortæller Martin van Creveld luftkrigens historie, og giver et bud på dens fremtid. Han beskriver, hvordan flyvemaskinernes indflydelse…
-
Bagklogskab er historikerens bedste allierede
ANMELDELSE: Nutidens militære beslutningstagere kan lære af deres forgængeres fejltrin, mener kaptajn Alexander With. Han anbefaler her tre bøger, som tager hver sin krigshistoriske periode under behandling. Bøgerne præsenterer ifølge With læseren for erfaringer, som man stadig både kan og bør drage nytte af i dag – politisk og på slagmarken. Jeg har tidligere argumenteret for…
-
Historien viser, at stater ikke handler rationelt
DEBAT: Det er en misforståelse at tro, at stater altid handler rationelt. Hvad der er rationelt, er betinget af både aktørerne og af national kultur, historie og selvfortælling. Negligeres disse forhold, risikerer man på forhånd at afvise handlinger, der forekommer usandsynlige. Et kig i historiebøgerne viser, at det kan være fatalt, pointerer kaptajn og cand.soc.…
-
Boganmeldelse: Fighting Power: German and U.S. Army Performance 1939-1945
Forfatter: Martin van Creveld Tittel: Fighting Power: German and U.S. Army Performance 1939-1945 Forlag: Greenwood Press, 1982 Anmelder: Alexander With. Kaptajn i Hæren og Cand.soc. fra Center for War Studies, SDU Rating: 5 Tyskerne kæmpede nærmest konsekvent bedre end amerikanerne i Anden Verdenskrig. Men hvorfor? Hvad gjorde de anderledes? Dette er spørgsmålet, som Martin van…
-
10 grundregler fra krigshistorien
Jeg oplever ofte soldater udtrykke en nysgerrig interesse for krigshistorien, men samtidig være i tvivl om hvor meget læring man, når det kommer til stykket, egentlig kan opnå gennem den. Nogle oplever, at det kan være svært at trække læring ud af en historie, der foregik i en anden tid og under helt andre teknologiske og…
-
Fylder krigshistorie nok i Forsvaret?
Hvis man ikke lærer af fortiden, vinder man ikke i fremtiden. På Forsvarets officersuddannelser fylder faget krigshistorie alt for lidt. Manglende viden om krigshistorie svækker evnen til at føre krig med succes. Og det er ikke nok at læse krigshistorie. Faget skal studeres for at give læseren evnen til at analysere effektivt. Dette er endnu…
-
Er Danmark forberedt, når den næste krise rammer?
Vi var heldige under denne krise, men historisk set har det tjent Danmark dårligt at ignorere rettidig omhu og bare krydse fingre for, at det ikke går galt, skriver Alexander With. Det er kun et spørgsmål om tid før den næste krise kommer. Vil heldet tilsmile Danmark igen, eller vil vi – som vi har tradition…
-
Grønland bliver aldrig selvstændigt i stormagternes spil
Et kæmpe land med en lille befolkning og store naturrigdomme, der er strategisk placeret mellem USA og Rusland, og som Kina også er interesseret i, vil aldrig få lov til at gå sine egne veje. I Grønland bør man spørge sig selv, om man helst vil være en del af Rigsfællesskabet, eller om man vil…
-
Forsvaret bliver mindre effektivt efter hver eneste “effektivisering”
Hæren har ikke for mange officerer og sergenter til antallet af menige. Vi har faktisk det antal ledere, der skal til for at lede og administrere en hær. Vi har bare ikke nogen hær længere, skriver den tidligere linjeofficer Alexander With. I debatten om det kommende forsvarsforlig har man kunnet læse, at Forsvaret har for…